top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıCeren Çiller

Immanuel Kant’ın Son Günleri

Thomas De Quincey (15 Ağustos 1785 - 8 Aralık 1859)


Immanuel Kant Kimdir? (1724–1804)


Ünlü Alman bir filozoftur. Alman felsefesinin kurucu isimlerinden olan Kant, özellikle ahlak felsefesi ve ödev ahlakı üzerine yoğunlaşmıştır.


Thomas De Quincey Kimdir?

İngiliz bir deneme yazarıdır. Kendisi daha çok madde bağımlılığı ile tanınır ve bunun üzerine bir eseri vardır. Söylenene göre o dönem İngiltere’sine madde bağımlılığı ile ilgili yepyeni bir farkındalık kazandırmıştır.


Okumadan önce:

Kitap resmi değil, aksine dostane bir dil ile yazılmış olduğu için okur kendini bir arkadaşından Kant’ı dinliyor gibi hissediyor. Kant’ın felsefesinin ve görüşlerinin yanı sıra özel hayatında nasıl bir insan olduğunu görmek bence meraklı okuyucuya mutluluk verecektir.

Okurken her sayfada Kant’ın arkadaşlarına ne kadar düşkün olduğunu, öğrencilerine varana dek herkesi ne kadar önemsediğini görmekteyiz. Bunun yanı sıra sağlıklı bir insan olmasıyla ne kadar övündüğünü de görüyoruz, sağlıklı kelimesi burada bedensel bir hastalığın yanı sıra ruhsal, psikolojik sağlık anlamına da geliyor çünkü Quincey’in dediklerine göre Kant psikolojisi çok sağlam bir adammış.


“Merak ediyorum, dünyaya benden daha sağlıklı bir insan gelebilir mi?” derdi hep.”

Kitabın içinde Kant’ın bir diğer keşfedeceğimiz yanı da seyahatleri çok sevmesi olacak. Kendisinin gezileri ne kadar sevdiğini, Quincey onunla gittiği birçok geziden örnekler vererek anlatıyor, hepsinden verdiği detaylarla bize dönemi yaşatıyor. Mevsimlerin geçişini bir çocuk gibi hevesle beklemesi, yaz ayları gelince yola çıkacağı için bir çocuk gibi sevinmesini görmek okurları Kant’a bir kez daha yaklaştıracaktır.


48 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page