top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıCeren Çiller

Kürk Mantolu Madonna //Sabahattin Ali

Kürk Mantolu Madonna

Sabahattin Ali (1907-1948)

Sabahattin Ali Kimdir?

Yurdun çeşitli bölgelerinde eğitim vermiş bir öğretmen, yazar ve çevirmen. Yazmaya şiirle başlamış, sonrasında roman ve hikâyeler yazmıştır. Yazdığı roman ve hikâyelerde ilhamı Anadolu halkının yaşamından, toplumsal eşitsizlik gibi sorunlardan almıştır. Eserlerini yazarken tasvirlere büyük önem vermiştir.

Okumadan önce:

Kürk Mantolu Madonna bir aşk romanıdır. Anlatılan aşk trajik, üzücü ve okuyucunun kalbinde yer edecek türdendir. Ben bu kitabı İnstagram hikayelerinde göre göre soğumuştum, popüler kültürün dayatması olarak görerek antipatik yaklaşıyordum, okumam için uzun bir süre gerekti. İyi ki okumuşum, geç bile kalınmış diyebilirim. Öteki aşk hikayelerinden farkı gerçekten Sabahattin Ali’nin kaleminin sihri olsa gerek. Raif Efendi ve Maria Puder’in trajik aşk hikayesine yakından bir göz atalım.

Raif Efendi ve Maria Puder kimdir?

Asosyal denebilecek, insanlardan uzak, hiçbir şeye aldırış etmeyen, kendi halinde bir adam Raif Efendi. Bulunduğu ortamda hayalet gibi dikkat çekmez, iş yerinde büyük yükleri omuzlarına almaktan çekinmez. Bu sessiz karakterinin arkasındakileri birileri duymuş olsa herhalde şaşkınlıktan küçük dilini yutardı. Aslında onun yaşadıklarını yaşayan bir insanın içine kapanık olması çok olağan. İnsanlara karşı olan bu sükuneti kara kaplı defterine bir çığlık olarak yansımış, biz de onun bu cümlelerini işitiyoruz sayfalarda. Yalnız Raif Efendi’yi kara kaplı defterinden ayrı olarak tanıyıp ahbaplık etmek ne yazık ki mümkün değil, biz onunla tanıştığımızdan bir müddet sonra gözlerini yumuyor dünyaya, bizi de anılarının yazılı olduğu defterle taa Berlin’e götürüyor. Sanat galerisinde resimler arasında geziyoruz onunla beraber, oradaki bir tabloya olan hayranlığı hayatını değiştiriyor: Kürk Mantolu Madonna. Raif Efendi günlerce büyük bir hayranlıkla izliyor tabloyu, öyle ki, tablonun sahibinin yanında olduğundan bile haberi olmuyor. O kadının varlığını fark ettiğinde ise artık her şey değişiyor. Maria Puder ile olan ilişkisi, yaşadıkları ve verdikleri mücadeleler kitabın sayfalarını aşıyor, okuyucunun içine akıyor. Yazar o kadar derin ve yoğun bir şekilde anlatıyor ki ilişkiyi, gerçekliğini sorgulamadan edemiyorum. Böyle bir aşk yaşanmadan anlatılamaz bana kalırsa.


752 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page