top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıCeren Çiller

Emanet Çocuk // Claire Keegan

Emanet Çocuk

Claire Keegan (1968 - )

Claire Keegan Kimdir?


Claire Keegan, ödüllü kısa hikayeleriyle tanınmış İrlandalı bir kadın yazardır. Hikayeleri şimdiye kadar 20 dile çevrilmiştir. Ünlü ‘Walk the Blue Fields’, ‘Mavi Tarlalardan Yürü’ adıyla Türkçemize çevrilen eserini de sonrasında okumanızı tavsiye ederim.


Okumadan önce:


Kitabımız toplam 79 sayfa ve çok sade bir dili var, yani bir günde kolaylıkla bitirilebilecek özelliğe sahip. Bu açıdan okuyucuyu yormayan, rahat bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kısa ve kolay olması size çocuk kitabı gibi de gelmesin, içerisindeki duygu yoğunluğu ve konusu itibariyle güzel bir İrlanda edebiyatı ürünü Emanet Çocuk. Şimdi sizlere biraz kitabın atmosferinden, ardından da içeriğinden söz edeyim.


Kitapta tamamen kırsal kesimin esintileri mevcut. Durumları olmayan kalabalık bir ailenin küçük kızlarını kısa süreliğine Kinsella ailesinin evine emanet bırakması ile başlayan bu kısa hikâye sayfalar tükendikçe daha hüzünlü bir hal alıyor. Kitaptaki ana tema aile ve ev-yuva kavramı. Kitapta küçük kızın bir isminin olmaması bence bu durumu yaşamış olan bütün çocuklara ithaf edilmiş olması olduğunu düşünüyorum. Küçük kız sayfalar ilerledikçe emanet edildiği evde yuva ve ev kavramları arasındaki farkı sorgulamaya başlayıp aile bağının ne olduğunu çözmeye çalışıyor. Ailesinin kalabalık olmaktan şikayet etmesi ve annesi hamile olduğu için kardeşi doğana kadar onu başkalarına bıraktıklarını bilen minik bir kalbin üzüntüsünü yakından görüyor ve onun psikolojisini, aklından geçenleri gün be gün takip ediyoruz.

Su daha önce hiç içmediğim kadar soğuk ve temiz: Babamın bırakıp gidişinin tadı var suda; hiç orada olmayışının, gittikten sonra bana ait hiçbir şeyin olmayışının tadı.”

Daha önce bir evladını toprağa vermiş olan Bayan Kinsella’nın günden güne küçük kıza beslediği duygular da kitabın başka bir boyutu. Küçük kız ve Bayan Kinsella’nın duygularının ilk günden son güne varan gelişimi yüreklerimizi ısıtıyor bu kısacık öyküde.

“Benim çocuğum yok diye başkalarının çocuğunun tepesine yağmur yağmasını isteyecek değilim ya.”

Bu kısa ama yoğun deneyimi yaşamanızı tavsiye ediyor, bize Emanet Çocuk’u Türkçeye çeviren Behlül Dündar’a da teşekkür ediyorum.

“Çoğu insan sırf bulunmaz bir hiçbir şey söylememe fırsatını kaçırdığı için çok şey kaybetmiştir.”

108 görüntüleme8 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page