top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıCeren Çiller

Dünyanın Ötesindeki Orman // William Morris

Dünyanın Ötesindeki Orman

William Morris (1834-1896)


William Morris Kimdir?


William Morris, İngiliz şair, roman yazarı ve ressamdır. Viktoryen dönemin önemli kültürel figürlerinden birisidir. Eserlerinde tamamen fantastik bir dünya çizmesi ile ünlüdür. Lirik ve büyülü anlatımı ile sonraki fantezi edebiyatı üzerinde etkili olmuştur. Hatta kitabın arkasındaki yorumlardan örnek verecek olursam:


J.R.R. Tolkien, “Yüzüklerin Efendisi’ni yazarken Morris’ten fazlasıyla esinlendim.”

Lin Carter, “Şüphesiz ki William Morris 19. yüzyılın Tolkien’idir.”



Okumadan önce:


İthaki Yayınları’nın “Unutulmuş Fantastik Klasikler” serisinden ismini görüp aldığım bir kitap. Kapağı, yazı tipi, her şey o kadar güzel görünüyordu ki biraz araştırdıktan sonra acaba içeriği de o kadar güzel mi diye merakla aldım. Bu kitabı okumadan önce farkında olmanız gereken bir şey var; 1894 tarihinde yazılmış olması. Yani fantastik edebiyatın temel taşlarından bir tanesi. Sonrasında çıkan yüzlerce fantastik kitap ile kıyaslanacak olursa muhtemelen beklentinizin çok altında kalacaktır ama dönemini göz önüne alırsanız ve daha iyi eserlere öncülük ettiğini düşünürseniz Yüzüklerin Efendisi ve nicesine ilham olmuş bu eseri okumak size haz verecektir.

Konusunu kısaca, heyecanını kaçırmadan anlatayım. Golden Walter adlı genç bir adamın başarısız evliliğinin üzüntüsünden kurtulmak amacıyla evden ayrılıp, bir gemiye atlayıp yeni bir hayata yelken açması ile başlıyor her şey. Başlarda, iki kere, bir cüce, genç kız ve ihtişamlı bir leydinin bir yerden bir yere gittiğini görüyor. Hayal mi gerçek mi bilemediği bu durum ilerleyen sayfalarda onları bulması ile gittikçe tempoyu artırıyor. Bunun üzerine birkaç olay yaşamasının ardından yolunu kaybeden gemi, ismini daha önce duymadıkları topraklara sığınıyor ve burada Walter’in iki kere gördüğü gizemli üçlüyü araması ile maceranın adımları atılıyor.

Kitabın dili o kadar sade ki, küçükten büyüğe herkes rahat bir şekilde sıkılmadan okuyabilir, oldukça da akıcı. Her sayfada görülen fantastik bir dünya, büyü, insan dışı yaratık türleri fantastik türünün hakkını veriyor.

Not: Eğer bir eleştiri yapacak olursam, bölüm isimleri hakkında yakınabilirim. Kitap toplam 36 bölümden oluşuyor ve 36 bölüm başlığı da bir sonraki okuyacağınız olay hakkında direkt olarak spoiler veriyor. Düşman düşmana yapmaz :)

Kitabı bizler için Türkçeye çeviren Melisa Pancar’a teşekkür ediyorum.

99 görüntüleme8 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page